DİL, DİLİN ÖZELLİKLERİ, DİL HASTALIKLARI

DİL, DİLİN ÖZELLİKLERİ, DİL HASTALIKLARI (1) (FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KONU ANLATIM)

Tat alma duyu organımızdır. Ağız boşluğunda yer alan dilimiz, genişleyip kıvrılabilen, uzayıp daralabilen çizgili kaslardan yapılmıştır ve önü serbesttir. Arka kısımda ise dil kemiği ile alt çeneye bağlanmıştır. Dil, konuşmamızı, besin maddelerinin çiğnenirken ağızda çevrilmesini ve yutulmasını sağlar.

Dil, tat alma işini duyu hücrelerinden oluşmuş tat memecikleriyle (papilla) yapar. Papillaların içerisinde bulunan duyu hücrelerinin her biri bir ya da iki farklı tadı algılayabilecek şekilde özelleşmiştir. Bu nedenle dilin bütün yüzeyi her maddeyi aynı duyarlılıkla algılayamaz. Dilin ön kısmı tatlıyı, arka kısmı acıyı, ön yan kısımları tuzluyu, arka yan kısımları ekşiyi algılar. Bu bölgeler arasında kalan kısım tatlara karşı eşit duyarlılıktadır.

Dil ayrıca besinlerin sıcaklık ya da soğukluklarının da algılanmasına yardımcı olur.

Tat Alma Olayı

Ağzımıza alınan besin maddelerinin tadını algılayabilmemiz için, bu besin maddelerinin tükürük sıvısı içinde çözünmesi gerekir. Besin maddeleri tükürük sıvısı içinde (bilgi yelpazesi) çözündükleri zaman, kimyasal yolla tat alma hücrelerini uyarırlar. Uyartılar, duyu sinirleri ile beyne taşınır. Böylece besinlerin tadının algılamış oluruz.

Bazı insanlar, bazı tatları algılayamazlar. Bu algılama bozukluğuna tat körlüğü denir.

Dil Hastalıkları:

1- Dil kanseri

2- Dil iltihaplanması

3- Mantar oluşumu

Dilin hassasiyetini korumak için, aşırı sıcak ve soğuk yiyecek içeceklerle, sigaradan kaçınmalı, ağız temizliğine önem verilmeli ve B vitamini içeren besinler alınmalıdır.

Tat alma organımızdır. Ancak tat dışında sindirim ve konuşma gibi olaylarda da görev alır. Dil kaslardan yapılıdır.

Üzerinde girintili çıkıntılı tat alma cisimcikleri (tat memecikleri = papilla) bulunur. Dilimiz suda çözünebilen maddelerin tadını alabilir.

Dilimiz dört farklı tada duyarlıdır. Dilin farklı bölgeleri (bilgi yelpazesi) farklı tatlara duyarlıdır. Ucu tatlı, orta kenarları tuzlu, arka kenarları ekşi ve arkası acı tatları algılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder